tiistai 22. marraskuuta 2011

Laborantin työ vaatii huolellisuutta

Oli sattuma, että päädyin alalle.

Hain Helsingin yliopistoon opiskelemaan oikeustiedettä, mutta kuten tiedetään, on alalle kova tunku ja vaatimustaso korkea, parasta on tehdä varasuunnitelmiakin.

Laboratorioala on tuntunut onnenpotkulta. Koulutus ei ole pitkä ja kivinen, vaan täynnä monipuolisia ja mielenkiintoisia periaatteita tiiviissä paketissa. Koulutuksen ohella oppii jopa samoja tärkeitä ominaisuuksia, jotka ovat tärkeitä lakialan ammattilaiselle - tarkkuus, vastuu turvallisuudesta, luotettavuus. 

Huolellisuus on ammatin kulmakivi. Kemikaalilain ja -asetusten mukaisesti on käsiteltävä oikein aineita, jotka ovat erittäin myrkyllisiä, haitallisia, syövyttäviä, ympäristölle vaarallisia, räjähtäviä tai erittäin helposti syttyviä. Laborantilla on iso vastuu turvallisuudesta. Kemikaalien ja laitteiden käyttö sekä mikrobiologiset työt edellyttävät vastuun ottamista omasta ja muiden työturvallisuudesta ja terveydestä sekä ympäristöstä. 

Oikeiden testaus- ja tutkimustulosten tuottamiseksi laborantin on oltava tunnollinen ja luotettava. Tuloksissa on oltava eksakti ja rehellinen. Virheet on myönnettävä, kirjattava ja esitettävä kun niitä tulee.

Olen kokenut, että aiemmista matematiikan, fysiikan ja kemian opinnoistani on ollut hyötyä opiskelussani. Ensimmäisellä vuosikurssilla kerrataan huolellisesti juuri nämä tärkeät aineet ja saadaan osaamisen tärkeät palaset kohdilleen.

Mielenkiintoisimmat aineet ovat tulleet toisella vuosikurssilla alun teoriatankkauksen jälkeen. Erityisen kiinnostavaa on ollut perehtyä geenitekniikkaan, solubiologiaan, biodieselin valmistukseen ja jännittävien monimutkaisten laitteiden käytön opettelemiseen.

Marjo, laboratorioalan opiskelija (2. vuosi)

1 kommentti:

  1. Anonyymi kommentoija kommentoi näin:
    "Mihin nämä laboranttit menevät töihin, eihän Suomessa ole montaa bioalan firmoja. "

    Heltech vastaa:
    Laborantin osaamisaluehan on hyvin laaja - laajempi kuin pelkkä bioala. Karkeasti ottaen laboratoriot voidaan jakaa kemian ja bioalan laboratorioihin, ja meiltä valmistuneet laborantit voivat työllistyä kumpiin tahansa.

    Bioalan työpaikat ovat pääkaupunkiseudulla usein yliopiston tutkimusryhmissä.

    Laboratorioalalla, kuten monellakin muulla alalla, työssäoppimisjaksolla on tärkeä merkitys työllistymisen kannalta, sillä opiskelijat työllistyvät usein niihin paikkoihin, joissa työssäoppiminenkin on suoritettu.

    VastaaPoista