torstai 16. helmikuuta 2012

Yhteishaku on sijoitus tulevaisuuteen

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku lähestyy.

Mikä minusta tulee isona? Ammatinvalinta on iso kysymys. Nyt on aika unelmoida ja haaveilla mutta myös rakentaa suunnitelma, jonka varassa voi oikeasti edetä elämässä eteenpäin. 

Yksi elämäntaidon ideaali on tehdä haaveista totta suurilla ja pienillä valinnoilla.  Tavoittele unelmaasi, rakenna osatavoitteita, tee tietoisia valintoja päivittäin ja etene suunnitelmallisesti unelmiasi kohti. 

Ihannemalli voi omalla kohdalla juuri nyt tuntua kaukaiselta ja valinta liiankin suurelta. Elämme mahdollisuuksien maailmassa. Päämäärään on useimmiten monta reittiä. Ei ole vain yhtä oikeaa – ei yhtä oikeaa koulua, ammattia tai työtä. Jokaiselle on monia sopivia ja hyviä vaihtoehtoja. 

On taito tarttua tarjolla oleviin tilaisuuksiin

Kenties haluat rakentaa vahvalle käytännölliselle osaamiselle. Ehkä sitä kautta pääset suoraan päämääräsi – nopeasti työelämään ja itsenäiseen elämään. Toiselle ammatillinen koulutus voi olla reitin ensimmäinen vaihe. Ehkä jatkat opintojasi ammatillisen tutkinnon jälkeen – heti suoraan tai vuosia myöhemmin. Omaa polkua voi myös jaksottaa erilaisiin vaiheisiin.

Nyt ollaan tekemässä päätöstä ainakin seuraavan kahden tai kolmen vuoden sisällöstä. Ammatillisen tutkinnon avulla työelämän syrjään on helpompi päästä kuin kokonaan ilman koulutusta. Koulussa opitaan myös oppimisen taitoja. Niitä taitoja, joiden avulla työelämässä opitaan uusia taitoja. Ammatti on yksi perusta hyvän elämän rakentamiselle. Yhteishaku on siis sijoitus tulevaisuuteen.

Hakuohjeita

Syksyllä alkavaan koulutukseen haetaan 27.2.–16.3.2012. Helpointa hakeminen on valtakunnallisen yhteishakuportaalin www.haenyt.fi kautta.

Ennen varsinaista hakuaikaa, voi hakemista harjoitella demoversion avulla. Peruskoulun tai lukion tänä keväänä päättävien arvosanat välitetään suoraan koulusta, mutta välivuotta viettäneen on kaivettava todistuksensa esiin, jotta voi hakuvaiheessa siirtää arvosanansa lomakkeeseen. 

Sähköisen hakulomakkeen huolellinen täyttäminen ja lähettäminen, omien tietojen oikeellisuus ovat tärkeitä asioita. Siltä varalta, että saisit opiskelupaikan varasijalta, huolehdi siitä, että hakemuksessa on ajantasainen puhelinnumero. Hakeminen on monelle kuitenkin valitsemista helpompaa.

Hanna, opinto-ohjaaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti